Melon żółty – dla smaku i zdrowia!

Posted by on Październik 30, 2016

Melon żółty jest bardzo osobliwym owocem – to tak naprawdę rodzaj ogórka z rodziny dyniowatych. Ma dość twardą skórkę i bardzo słodki miąższ. Jedną z odmian tego owocu jest melon żółty. Jego dobroczynne właściwości dla organizmu są niezliczone, jednak melon nie jest aż tak popularny. Czas to zmienić! Melon żółty – skarbnica dobroczynnych substancji Melon

Melon żółty jest bardzo osobliwym owocem – to tak naprawdę rodzaj ogórka z rodziny dyniowatych. Ma dość twardą skórkę i bardzo słodki miąższ. Jedną z odmian tego owocu jest melon żółty. Jego dobroczynne właściwości dla organizmu są niezliczone, jednak melon nie jest aż tak popularny. Czas to zmienić!

Melon żółty – skarbnica dobroczynnych substancji

Melon żółty w swoim miąższu zawiera dużo wody i naturalnych, zdrowych cukrów. Przypomina w tym nieco swojego kuzyna – arbuza, który z powodzeniem chłodzi nasz organizm w upalne dni. Z melonem jest podobnie – jego spożywanie, za sprawą dużej ilości wody, reguluje temperaturę organizmu. Prócz tego melon żółty jest idealny dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy – można go traktować jako niskokaloryczną przekąskę lub dodatek do wielu kompozycji sałatkowych. Dodatkową zaletą melona dla osób odchudzających się będzie fakt, iż działa on przeczyszczająco i moczopędnie, pozwalając na pozbycie się złogów toksyn i nadmiaru wody z organizmu. Melon żółty zawiera mnóstwo beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok, nadaje skórze piękny odcień i przeciwdziała nowotworom (jest bowiem przeciwutleniaczem). Za sprawą zawartości potasu melon zapobiega rozwojowi miażdżycy i, spożywany regularnie, reguluje prawidłowe ciśnienie krwi. Dzięki zawartości wielu witamin (m. in. A, K, E i C), melon żółty skutecznie wpływa na podniesienie odporności i minimalizuje ryzyko zachorowań, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Jak podawać melona i z czym go połączyć?

Melon żółty to wiele możliwości przygotowania pysznych i zdrowych przekąsek oraz posiłków. Dzięki swojemu łagodnemu smakowi pasuje do wielu innych produktów. Jakie dania można zrobić z dodatkiem melona żółtego?

1. Koktajle: to wspaniała propozycja śniadania dla osób, które się odchudzają. Dzięki łagodnemu i słodkiemu smakowi, melon może pełnić funkcję tylko słodzącą, a może grac w napoju pierwsze skrzypce. W koktajlach do melona pasują wszystkie owoce jagodowe: borówki, maliny, truskawki, jeżyny. Aby jeszcze bardziej podkręcić słodki smak, możesz dodać do koktajlu banana.

2. Sałatki: Melon dobrze łączy się ze składnikami sałatek słodkich, owocowych. Aby jednak zmienić jego oblicze, warto podać go na listkach rukoli lub szpinaku, a całość posypać serem feta lub wyrazistym serem z niebieską pleśnią. Całość można udekorować octem balsamicznym i pestkami dyni lub słonecznika.

3. Melon żółty sprawdzi się także do… imprezowych koreczków! połączenie szynki lub chrupiącego boczku, żółtego sera gouda i melona sprawi, że goście będą zachwyceni i na długo zapamiętają słodko-wytrawny smak twojej przekąski.

background-277571_640

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>