Mięso z indyka najlepsze w diecie

Posted by on Październik 15, 2016

Kiedy przechodzisz na dietę lub podejmujesz decyzję o zmianie nawyków żywieniowych na lepsze, często zastanawiasz się, jak w twojej diecie powinno funkcjonować mięso. Czy jeść wyłącznie ryby, a może wyłącznie drób? Czy musisz zrezygnować z czerwonego mięsa? Jak łączyć je z resztą składników pożywienia, tak, aby osiągnąć optymalny efekt? Nie ma niestety jednej recepty na

Kiedy przechodzisz na dietę lub podejmujesz decyzję o zmianie nawyków żywieniowych na lepsze, często zastanawiasz się, jak w twojej diecie powinno funkcjonować mięso. Czy jeść wyłącznie ryby, a może wyłącznie drób? Czy musisz zrezygnować z czerwonego mięsa? Jak łączyć je z resztą składników pożywienia, tak, aby osiągnąć optymalny efekt? Nie ma niestety jednej recepty na to, jak w diecie funkcjonować powinno mięso. Każdy organizm jest inny i do jego wymogów powinno dostosowywać się częstotliwość i wielkość porcji białka zwierzęcego, którego źródłem jest właśnie mięso. Istnieje jednak jego rodzaj, który pozytywnie wpływa na spadek wagi lub jej utrzymanie: mowa tu o mięsie indyczym – najchudszym ze wszystkich propozycji drobiowych.

Właściwości mięsa z indyka

Mięso z indyka można spotkać w wielu postaciach: tuszki, filetów z piersi, udek i innych form. Ponieważ jest to niezwykle chude mięso, ale nadal dostarczające do organizmu pożądaną ilość białka zwierzęcego, powinno znaleźć się w diecie osób chorujących na anemię, chcących zrzucić kilogramy bądź utrzymać wagę, w diecie młodych mam oraz sportowców. Ponadto mięso z indyka posiada wiele dobroczynnych substancji i właściwości: cynk i witaminy z grupy B w nim zawarte są nie tylko odżywcze, ale również poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokcie, które pod wpływem tych substancji stają się bardziej elastyczne i mniej podatne na procesy starzenia. Kolejną zaletą indyka jest mnogość potraw, jakie można z niego przygotować. Jeśli jednak pragniesz zachować niską kaloryczność potrawy, wybierz koniecznie polędwiczki z indyka.

Polędwiczki z indyka – jak je przyrządzić?

Aby mięso z piersi indyka nie było suche, musisz trzymać się kilku zasad: po pierwsze, smażąc polędwiczki nie krój jej na cieniutkie plasterki i nie rozbijaj dodatkowo tłuczkiem. Przez takie czynności mięso straci swoją jędrność i soczystość. Piekąc polędwiczki z indyka, powinno się podlewać je sosem – grzybowym, własnym czy… pomarańczowym, który idealnie pasuje do chudego mięsa. Jeśli chcesz upiec filety bez sosu, postaw w piekarniku naczynie żaroodporne wypełnione wodą – gdy woda będzie parować, mięso ją zaabsorbuje i unikniesz efektu „suchej podeszwy”. Polędwiczki z indyka powinno się solić już po przyrządzeniu, aby uniknąć wysuszenia. Z kolei mięso z indyka pokrojone w kostkę i usmażone na oleju kokosowym lub oliwie z oliwek idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Inną opcją jest pokrojenie polędwiczek w kostkę, podsmażenie ich z cebulą i dodanie szpinaku – świeżego bądź mrożonego. Pod koniec dodaj kilka łyżek jogurtu naturalnego i wymieszaj z wiórkami twardego sera. Uzyskasz w ten sposób dietetyczny sos do makaronu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>